Vad tar ozon bort för lukter?

Ett framgångsrikt rengöringsprogram med ozon kan inte bara bidra till att minska lukt och bakterier i stängda utrymmen utan är även ofta mycket kostnadseffektivt. Oavsett om du vill ta bort lukten av våt hundpäls inne, rensa bort ingrodd röklukt i en bil, få bort urinlukt på en toalett eller rena luften från kemiska dofter i ett garage är ozon lösningen för dig. Nedan listas tio vanliga starka lukter som ozon både bekämpar och eliminerar.

 1. Djuravföring
 2. Cigarettrök
 3. Kroppsvätskor
 4. Mögel
 5. Brandrök
 6. Ruttna matrester
 7. Alkohol
 8. Kemikalier
 9. Smörjoljor och fetter
 10. Unken lukt

Vårt luktsinne är underskattat. Elefanter kan känna doften av vatten på över 20 kilometers avstånd, så där ligger vi i lä. Men det är en myt att vi alltid är sämre än djuren på att känna lukt. Vi är bättre på att upptäcka fruktiga och söta dofter än till exempel hunden. Människan har faktiskt cirka 20 miljoner sinnesceller i näsan och kan registrera mellan 10 000 och 40 000 dofter.

Hur eliminerar ozon bakterier? Bakterier, virus, bakterier och andra mikroorganismer är farliga. Det finns ingen längd som dessa osynliga parasiter inte kan gå för att orsaka förödelse i kroppen; de kan till och med orsaka dödliga sjukdomar som leder till döden. Därför gör du rätt i att ibland använda en ozongenerator för att bli av med dem. Ett stort problem för att kontrollera infektioner är att vissa bakteriestammar faktiskt kan bygga upp en resistens mot vissa kemiska desinfektionsmedel. Ozon å andra sidan dödar bakterier inom några sekunder genom en process som kallas celllysering. Ozon brister molekylärt cellmembranet, sprider cellens cytoplasma och gör omaktivering omöjlig. På grund av detta kan mikroorganismer inte utveckla ozonresistenta stammar, vilket eliminerar problemet.

Ozon är ett kraftfullt, brett spektrum antimikrobiellt medel som har visat sig vara effektivt mot bakterier, svampar, virus, protosoa och bakterie- och svampsporer. Den antimikrobiella aktiviteten hos ozon baseras på dess starka oxiderande effekt, vilket orsakar skador på fettsyrorna i cellmembranet.

Hur går det till? När du använder en luftrenare med ozon tar sig det aktiva syret in i skrymslen och material för att neutralisera luktbärande partiklar. Processen är naturlig och går till på följande sätt:

 • Ozongeneratorn ansluts till ett eluttag och du sätter enkelt igång den med ett knapptryck
 • Luften fylls av ozon, ett aktivt syre som reagerar med ämnen i luften
 • Alla luktbärande ämnen i luft elimineras, även luktens källa i inredningen
 • Hela utrymmet är doftfritt på 10-60 minuter
 • Ozon som inte används omvandlas tillbaka till vanligt syre