Det mest effektiva sättet att få bort mögel och mögellukt är med hjälp av en ozongenerator. Det krävs inga dyra saneringsfirmor eller andra avancerade metoder för att ta bort mögellukt. Det enda som behövs är en portabel ozongenerator som gör hela jobbet själv. Det enda man behöver göra är att trycka på en knapp och sedan arbetar generatorn effektivt med att ta bort möglet med hjälp av ozon.

Ozon tar bort mögellukt

En ozongenerators egenskaper är att den omvandlar syre till ozon. Ozonet framkallas alltså helt på naturlig väg, inga kemikalier behövs vilket gör rengöringen både miljövänlig och effektiv. Mögellukt kan försvinna med hjälp av en vanlig luftrenare men det kommer då alltid komma tillbaka eftersom mögelsporerna inte försvinner. Med hjälp av en ozonluftrenare rengörs istället ytan helt från mögelsporerna vilket gör att lukten försvinner och möglet kommer inte tillbaka igen.

Processen fungerar som så att ozonet attackerar molekylerna som orsakar den dåliga lukten vilket gör att de elimineras. När ozon kommer i kontakt med mögelsporer bryter de ner dess cellväggar så att de inte längre kan reproduceras. Detta gör att möglet inte kommer tillbaka från samma sporer. Om det varit ett stort utbrott av möglet kan det dock sitta kvar och behöver tvättas bort för hand eller med maskin efter rengöringen med ozon. Har du använt ozongeneratorn enligt instruktionerna kan det alltså ändå sitta kvar mögel i utrymmet, men bara ytligt sådant och det kommer försvinna helt utan risk för att det kommer tillbaka genom en vanlig tvätt.

Förhindra att nytt mögel dyker upp

Även om ozon effektivt dödar mögelsporerna så att de inte längre kan föröka sig är det inte helt säkert att möglet inte återkommer. När mögel uppstår är det viktigt att hitta den bakomliggande orsaken. Om det är en pågående orsak till exempel en vattenläcka så måste den åtgärdas innan ozongeneratorn används för att vara säker på att inte problemet återkommer. Om ozongeneratorn används innan läckan är åtgärdad rekommenderas det att man genomför en ny rengöring med ozon en tid efteråt igen för att vara säker på att inga nya mögelsporer har uppkommit.

Kännetecken för mögel

Mögel har en stickande och frän lukt som är lätt att känna igen. Det finns olika sorters mögel och det kan uppstå i nästan vilka utrymmen som helst. Särskilt vanligt är det i äldre hus och i våtutrymmen, till exempel badrum eller tvättstugor med dålig luftkonditionering. Mögel uppstår genom fukt så det är alltid viktigt att få bukt med problemet från grunden. Om du har återkommande problem med mögel bör du använda en ozongenerator med jämna mellanrum för att bli av med mögelsporerna och den dåliga lukten. Att andas in mögel för länge kan vara riktigt farligt så det är viktigt att åtgärda problemet så fort det upptäcks.

Lämna ett svar