En ozongenerator är en av de effektivaste luftrenare som finns att hitta på marknaden. De används främst för att rena utrymmen från riktigt dåliga lukter som inte går att få bort på annat sätt. Detta kan vara mögel, svett, tobak, fuktskador, brandrök, matos eller sopor för att nämna några. Tyvärr finns det många starka lukter som sätter sig i väggar, textilier och andra material väldigt snabbt och som sedan är omöjligt att få bort bara genom att tvätta. Då är ozon en väldigt effektiv gas som snabbt tar bort alla lukter och återställer allt från väggar till textilier.

Hur fungerar en luftrenare med ozon?

En ozongenerator är en luftrenare som arbetar effektivt med ozon. Själva användningen är nästan löjligt enkel då den gör hela jobbet själv. Man ställer in ozongeneratorn i det utrymme eller bredvid det föremål man önskar rena luften eller ta bort dålig lukt från. Därefter är det bara att trycka på en knapp och låta den sedan stå där i några timmar. Hur lång tid det tar beror på utrymmets storlek samt hur svår luktskadan är, men några timmar räcker för det mesta. Placera generatorn så nära lukten eller möglet som möjligt för att få bäst effekt. Under tiden som ozongeneratorn är igång ska du inte befinna dig i samma rum.

Själva processen består av att generatorn förvandlar syret i luften till ozon, detta kallas i sin tur även för aktivt syre. Det aktiva syret angriper molekyler vilket gör att lukter i rummet neutraliseras. De angriper också mögelsporer och bakterier vilket tar bort själv källan till de dåliga lukterna. På det sättet kan de inte reproduceras längre utan dör och lukten kommer att försvinna för gott.

Är ozon farligt?

Att andas in mycket ozon kan vara farligt, därför ska man inte vara för länge i samma rum som en ozongenerator under tiden den utför sitt arbete. En liten stund är inte farligt men ha för vana att inte vara i närheten och håll husdjur och barn borta från generatorn. Ozon kan också skada känsliga möbler samt krukväxter, därför ska även dessa flyttas inom räckhåll innan en luftrening eller sanering påbörjas. Om man vill sanera just möbler eller textilier är det viktigt att läsa inställningarna för just den typen av sanering. Står de för lång tid i ozon kan det bli skador på dem men det går att sanera även dessa från dålig lukt med hjälp av en kortare behandling. Läs alltid bruksanvisning före användning för att vara säker på att varken du eller några föremål tar skada under rengöringen med ozon.

Gasen ozon finns naturligt i atmosfären och är därför inte livsfarligt. För höga koncentrationer kan däremot påverka människor skadligt, men detta kräver i princip att man andas in luften direkt från en ozongenerator under en längre tid. Ozon har en väldigt kort halveringstid vilket gör att den inte sprids långt eller sitter kvar i luften länge, därför är det helt ofarligt att vistas i ett sanerat område efter att ozongeneratorn har arbetat färdigt.

Lämna ett svar