Ozon är molekylen som du kan dofta i luften efter åska. Det är en form av syre som skiljer sig från det du andas just nu. Du vet att den friska, rena lukten i luften efter det regnar? Det är ozon, en kraftfull molekyl som dras ur atmosfären av elektricitet under åskväder.

Luftrenare som använder ozonteknik kan bland annat ta itu med astma- och allergisymtom men används framförallt för att ta bort skarpa och illaluktande dofter. Se fem av fördelarna med att använda ozon för att rengöra luft- och lukter nedan.

Fem fördelar med att rengöra med ozon

  1. Inget krångel. Ozon är en molekyl som är mycket effektiv och enkel att använda för att reagera med och eliminera stark lukt och luftburna kemikalier.
  1. När något är starkt illaluktande och svårt att få fräscht är ozon lösningen. Exempelvis används ozon för att effektivt ta bort cigarettröklukt ur ditt fordon, mögellukt i hemmet eller kvarglömda kräftskal i sommarstugan.
  1. Ozon har en väldigt frisk doft, liknande en klassisk luftrengörare. Kombinationen av en frisk doft och förmågan att ta bort obehagliga luktar gör ozon mycket tilltalande för många som är sugna på en luft- och luktrenande anordning.
  1. Snabbt verkande. I många fall tar det bara 10-60 minuters ozonbehandling för att eliminera svårt skarpa lukter, och ofta går det dessutom fortare än så.
  1. Ozon är prisvärt. Bespara dig mödan och kostnaderna med att riva ut textiler, gipsväggar eller att ta hem dyra saneringsfirmor – det behöver du inte längre.

Ozon är tillverkat av syremolekyler. Den typ av syre vi är mest bekant med, den typ vi andas in varje dag, är faktiskt dioxygen, eller “02”, som är gjord av två syremolekyler (tekniskt sett andas vi faktiskt inte in enskilda syremolekyler, vi andas dioxygen).

Ozon är helt enkelt tre syremolekyler, eller “O3.” I vetenskapsvärlden benämns ozon ”trioxygen”. Denna tredje syremolekyl är instabil och delar bara en lös koppling med de andra två molekylerna. Därför kommer den lätt att fästa sig till föroreningar, särskilt föroreningar med stark lukt, såsom rök. Det kan också fästa sig till virus, bakterier, mögelsporer och organiskt material. När det har fästs på föroreningar förstörs ämnet. Förmågan att fästa sig till andra molekyler, till exempel rök och lukt, ger ozon förmågan att snabbt rengöra och deodorisera inomhusområden.

Ozongeneratorer är perfekt för dig som vill bli av med dålig lukt i ditt hem, kontor, rök- och husdjursområden, källaren, bil, båt eller restaurang och bar. Effektiv behandlingstid är cirka 10 minuter till 60 minuter beroende på utrymmet. Se dock till att utrymmen är tomt på människor och husdjur innan ni startar behandlingen, sedan när behandlingen är avslutad så går det bra att återgå till utrymmena efter 30 minuter.

För privatpersoner rekommenderas med ozongenerator OZ5000. Lämplig yta för behandling med ozongenerator OZ5000 upp till 120 m2 och den är både lättanvänd och effektiv.

För proffs rekommenderas Ozongenerator OZ10K PRO. Maximal effekt ligger på 10 000 mg per timme. Lämplig yta är upp till 200 m2.

Lämna ett svar