Lukt i gamla hus:

Du känner igen det eller hur? Lukten som man möter när man kommer in i gamla hus och äldre hem. Det är den där speciella odören som luktar unket och gammalt och inte är speciellt fräscht. Vad är den mystiska lukten? Och viktigast av allt: Hur får man bort lukten av gammalt hus?

Det är ofta tre saker som mögliga gamla hus har gemensamt: för lite ventilation, för hög luftfuktighet och mörka skrymslen och vrår. Detta gör gamla hus till den perfekta grogrunden för mögel att trivas i vilket också råkar vara en av de viktigaste orsakerna till att det luktar gammalt hus.

Det som luktar är inte möglet i sig. Det som luktar är mögliga flyktiga organiska föreningar som är kemikalier som uppstår i ett visst skede av möglets livscykel och som är tillräckligt flyktiga för att förångas och som har en tillräckligt stark inneboende lukt för att du skall upptäcka dem med näsan.

Den goda nyheten är att denna lukt inte är ett hälsoproblem i sig men däremot är irriterande och besvärande för personer som kommer in i dessa gamla hus.

Hur får man då bort lukten?

Att öppna fönstren och vädra igenom huset hjälper oftast en del för stunden.

Om ditt hus har källare eller en gillestuga som tenderar till att vara fuktig så kan ofta en luftavfuktare vara till bra hjälp. Kontrollera dock alltid om det finns fukt i väggar så att du är säker på att det inte är några läckor i anslutning till kök, badrum, wc eller tvättstuga. Är det fukt eller läckage så måste det åtgärdas av en fackman omedelbart så att inte huset kommer till mer skada.

Andra syndare till dålig lukt kan vara möbler som en gammal stoppad soffa eller gamla mattor. Alla gamla mjuka inredningsgrejor som kan absorbera omgivande fukt kan göra att mögel frodas. Det är svårt att få bort doft och lukt från gamla möbler och mjuka material då det ofta sitter på djupet och är svårt att komma åt för rengöring och doftsanering.

Hur skall man då göra för att bli av med doften från mattan om börjat lukta eller den gamla soffan som avger lukt? Ska man bara ta bort föremålen för att bli av med lukten snabbt men om man inte vill det då, finns det då inte något annat sätt?

Som tur är finns det nu en bra lösning för att få bort dålig lukt i gamla hus!

Med hjälp av en ozongenerator kan du få bort all obehaglig lukt och odör som kommer från mögel, fukt, virus, svampar och bakterier. Ett lämpligt val för ett hus är Ozongeneratorn OZ10K PRO, den producera ozon som omvandlar illaluktande molekylerna och rensar ut orsakerna till den dåliga lukten i gamla hus.

Vad är då en ozongenerator?

En ozongenerator är en kompakt maskin som gör att syreatomer från luften kolliderar med elektroner. Processen sker under hög spänning och ozon bildas i samband med dessa kollisioner. Ozongasen som bildas reagerar med partiklar och molekyler som ger dålig doft och neutraliserar dessa så att bakterier, virus och svampar som ger den dåliga lukten försvinner.

Lämna ett svar